Detail pvc ramen

Je PVC ramen onderhouden? Dat doe je zo

Ondertussen ben je al een expert op gebied van PVC ramen. Je weet dat ze een schitterende prijs-kwaliteitverhouding hebben, in heel wat verschillende kleuren beschikbaar zijn én dat ze om weinig onderhoud vragen. Maar ja… weinig onderhoud is natuurlijk nog wel een béétje onderhoud. 


Wat deze vuil- en stofwerende ramen dan wél vragen? Enkele keren per jaar een slimme onderhoudsbeurt van enkele minuten. En dan kunnen deze toppers maar liefst 50 jaar mee! Wij geven je enkele tips om je PVC ramen zo te onderhouden dat ze nog decennia mee kunnen! 


Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over PVC ramen? Aarzel dan niet om ons te contacteren: onze experts delen graag hun kennis!


Gratis offerte voor jouw ramen?

Onze medewerkers maken werk van jouw project

Vraag je gratis offerte

#1 Gebruik voor PVC ramen enkel zachte doekjes of sponsjes

Eén ding dat je zeker moet onthouden wanneer het PVC ramen betreft? Dat deze rakkers redelijk gevoelig voor krassen zijn. Op zich geen probleem, zolang je hier maar rekening mee houdt tijdens je poetsbeurt.

Kies daarom altijd voor de zachte kant van je spons – en gebruik idealiter een zachte microvezeldoek om die ramen weer mee te laten glanzen. Zo! Smetteloos én krasvrij!

#2 Onderhoud ook de bewegende onderdelen van je PVC ramen

Ondanks dat het het grootste deel van het geheel is, bestaat jouw prachtige PVC raam natuurlijk niet enkel uit glas. Het zijn net de zaken daarrond die van je raam een raam maken – en bijgevolg ook zorgen voor de goeie isolatie en het gebruiksgemak. Met andere woorden… het is belangrijk dat je ook de overige delen van je ramen netjes onderhoudt.

Zo kan het doorheen de jaren wel eens voorvallen dat de scharnieren van je ramen wat stroever beginnen functioneren. Vervelend – én niet gezond voor je ramen. Gelukkig kan je het gros van deze mankementjes perfect vermijden door je pvc goed te onderhouden.

Denk er daarom aan om deze onderdelen minstens één keer per jaar te verzorgen met vetvrij smeermiddel. Waarom vetvrij? Omdat dit geen vuil of stof aantrekt, wat minder kans geeft op blokkades tussen de scharnieren.

#3 PVC schoonmaken? Blijf weg van agressieve reinigingsmiddelen

Komen de poetskriebels opzitten? Dan is de kans groot dat je je huis te lijf wil gaan met het grove (schoonmaak)geschut om alles in geen tijd weer smetteloos te krijgen. Over het algemeen geen probleem, zolang je er maar mee wegblijft van je PVC ramen! Dat hippe kunststof is tenslotte niet zo erg goed bestand tegen die bijtende en oxiderende zuren die zich regelmatig in dat soort schoonmaakproducten bevinden. 

Hoe maak ik die PVC ramen dan wel schoon, vraag je? Simpel! Een sopje van lauw water met een scheutje citroensap is meer dan voldoende. Het zorgt voor een even schoon resultaat, zonder de bijtende stoffen die je PVC kunnen beschadigen.

#4 PVC onderhouden? Gebruik voldoende water!

Het klinkt misschien logisch voor de regelmatige poetsers onder ons, maar we herhalen het toch nog eens voor alle zekerheid… Gebruik zéker voldoende water bij het schoonmaken van jouw PVC ramen. Doe je dit niet? Dan bestaat ook hier de kans dat je met kleine krasjes eindigt door bijvoorbeeld zand of ander vuil tussen je raam en je zeemvel.

Vermijd dit dus zeker door je ramen met voldoende water schoon te maken – en dan zal er geen vuiltje aan de lucht (of op je raam) te zien zijn! 

#5 Schilder je PVC ramen niet zelf

Zijn de profielen van je PVC ramen aan vernieuwing toe – of heb je simpelweg nood aan verandering? Goed idee: niets leuker dan een make-over van je eigen stek! Klein advies hierbij: probeer je ramen niet zelf te schilderen, maar raadpleeg hier altijd een specialist voor. De kans is tenslotte groot dat jouw PVC ramen met een kleurfolie zijn bekleed, waardoor het schilderen niet zal lukken – en het eindresultaat te wensen zal overlaten.

Vraag ons daarom zeker eens om langs te komen, zodat we kunnen zien hoe jouw PVC ramen gekleurd zijn. En hebben ze effectief een folie? Geen probleem: want ook wij bieden een assortiment kleurvaste folies aan – in maar liefst 55 verschillende kleuren. We kunnen jouw huidige kleur dus vlekkeloos en pijlsnel vervangen door een nieuwe folie naar jouw smaak!

Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie over de verschillende kleuren die we aanbieden!

Nog vragen over (het onderhoud van) PVC ramen?

Laat het ons zeker weten: wij zijn tenslotte specialist wanneer het op deze toppers aankomt. Tot snel?

Gratis offerte voor jouw ramen?

Onze medewerkers maken werk van jouw project

Vraag je gratis offerte
Menu