Bruynseels Vochten showroom Kalmthout

Dubbel of driedubbel glas?

Wat is het verschil en is de prijs het waard?

De normen voor energieneutraal bouwen en renoveren in Europa worden steeds strenger. En terecht: wanneer we kijken naar isolatie in een standaard woning, zijn het meestal de deuren en ramen die de boosdoeners van dienst zijn. En hoe zwakker jouw isolatie, hoe hoger die energierekening op t eind van de rit. 


Daarom is het belangrijk om goed na te denken over het type beglazing voor jouw ramen en deuren. Maar wat is nu het verschil tussen dubbel hoogrendementsglas en driedubbel glas – en is de meerprijs van dat laatste het waard? Wij gaan er dieper op in. Op zoek naar goed geïsoleerde ramen?

Kies de ramen van je dromen met de hulp van onze experts.

Lees hier onze tips over isolatie.

Het belangrijkste verschil: die veelbesproken U‑waarde

Zoals je vast wel weet, werkten we vroeger met enkel glas: dit was slecht isolerend, waardoor er veel warmte en energie verloren ging. De impact van de switch van enkel naar dubbel glas was dan ook bijzonder groot: in één klap spraken we van 40% minder energieverlies. Beter voor de portefeuille én voor de planeet, dus. Dubbel glas werd al snel de verplichte norm – en enkel glas de uitzondering. 

En dan is daar nu dat driedubbel glas. Sommigen zijn er – in functie van de steeds strenger wordende Europese wetgevingen – van overtuigd dat driedubbel glas binnenkort ook een verplichting zal zijn. Dat wil zeggen dat, als je hier vandaag voor kiest, je ook meteen tekent voor een slimme langetermijninvestering.

Het verschil in isolatie

Het grootste verschil tussen de twee soorten beglazing, vind je in de U‑waarde of isolatiewaarde. Kort samengevat: hoe lager deze waarde, hoe minder warmte je verliest – en hoe minder je moet stoken. Wanneer het buiten 0°C is, zal enkel glas (ongeveer) een U‑waarde van 5,8 hebben. 

In diezelfde situatie zal dubbele beglazing een waarde van 2,8 hebben, dubbele hoogrendementsbeglazing een waarde van 1,1 en driedubbel glas een waarde van… 0,6. Stevige verschillen dus, die je zal voelen qua leefcomfort – maar dus ook aan die energierekening.

Hou zeker ook rekening met het gewicht van driedubbel glas

Driedubbel glas komt – uiteraard – met een derde glaslaag. Dat betekent meer isolatie, maar ook meer gewicht. Je kan per vierkante meter rekenen op 10 kilogram meer dan gewoon’ dubbel glas. En dit extra gewicht komt met extra zaken om rekening mee te houden.

Hou hier rekening mee

Eerst en vooral de plaatsing: de kans is groot dat we met een kraan moeten werken om driedubbel glas te plaatsen. Dit zorgt voor een ander plaatserstarief, wat dus duurder uit zal komen.

Daarnaast vraagt driedubbel glas om stevige profielen en scharnieren, wat betekent dat je keuzes zal moeten maken wat materiaal betreft. De kans is groot dat aluminium jouw beste optie zal zijn, omdat dit materiaal bekend staat om z’n kracht. Verder moeten we ook even de raamdorpels komen checken: we willen er zeker van zijn dat deze het gewicht van het raam, en bijhorende profielen, kunnen dragen. 

Extra leefcomfort

Financieel en qua gewicht zijn er dus wel enkele zaken om over na te denken. Maar driedubbel glas komt – uiteraard ook met heel wat voordelen om van te genieten. Over die positieve U‑waarde hebben we het al gehad: driedubbele beglazing houdt de koude buiten en de warmte binnen, wat het een duurzame investering maakt. 


Extra voordelen van driedubbel glas

Maar daarnaast geniet je met driedubbele beglazing ook van enkele extra voordelen, die specifiek op jouw leefcomfort zijn toegespitst. Zo kan je met driedubbele beglazing letterlijk op beide oren slapen: deze ramen isoleren ook perfect tegen geluidsoverlast van buitenaf. Je zal dus bijzonder weinig last hebben van rumoer in je straat.

Verder zal je merken dat, ook in de winter, je ramen bijna op kamertemperatuur zullen zijn. Dit betekent weinig tot geen tocht in huis, zelfs in de winter - wat ook kan tellen qua leefcomfort! 

Conclusie: meerkost versus meerwaarde is afhankelijk van jouw project

Over het algemeen kunnen we stellen dat driedubbel glas beter presteert dan dubbel hoogrendementsglas. Maar we kunnen ook stellen dat de meerprijs navenant is: niet alleen het glas zelf kost meer, maar ook de profielen zullen in een andere prijscategorie zitten, net zoals de kost voor plaatsing.


Wonen of verkopen?

Vandaag kan je dus met een gerust hart nog kiezen voor hoogrendementsglas, zonder je zorgen te maken over kwaliteit – zeker wanneer je je ramen en deuren renoveert voor jezelf. Maar ben je aan het renoveren om te verkopen – of ga je niet lang meer in je eigen pand wonen? Da’s een ander verhaal.

De kans is tenslotte groot dat driedubbel glas binnenkort wél verplicht zal worden – en wanneer je renoveert om te verkopen, zal je met driedubbele beglazing de waarde van de woning serieus de hoogte in stuwen. Meerkost versus meerwaarde hangt dus een beetje vanaf wat je doelen en toekomstplannen zijn met het pand. 

Professionele mening nodig? Contacteer ons!

Geraak je er zelf toch niet helemaal uit – en twijfel je nog altijd over dubbel hoogrendementsglas versus driedubbel glas? Begrijpelijk: de verschillen zijn niet ontzéttend groot – en veel hangt af van jouw pand en wat je er eventueel nog mee van plan bent (zoals het verkopen versus er zelf intrekken). 

Kom daarom gerust eens bij ons langs met jouw verhaal. Dan bekijken we samen de verschillende opties – en geven we je ons professioneel advies. Tot snel?

Op zoek naar goed geïsoleerde ramen?

Kies de ramen van je dromen met de hulp van onze experts.

Lees hier onze tips over isolatie.

Laat je verder inspireren

Nog meer inspiratie
Ramen

Hoe veilig is een schuifraam?

di 20 apr. 2021
Is een schuifraam even veilig als een gewone deur? Met een schuifraam op de benedenverdieping lijk je soms kwetsbaar voor inbrekers. Al dat glas, en die grote raamopening… Inbraken zijn helaas een risico om rekening mee te houden. Als je d…
Ontdek er hier meer over
Ramen

Steellook ramen: wat, hoe en waarom?

zo 11 apr. 2021
Steellook ramen hebben de uitstraling van staal maar de voordelen van aluminium. Val jij voor die bijzondere stijl van stalen raamprofielen? Dan zijn aluminium ramen in steellook een mooi alternatief. Op sommige vlakken scoren ze zelfs bet…
Ontdek er hier meer over
Ramen Aluminium PVC

Welke soorten schuiframen kan ik kiezen?

za 03 apr. 2021
Het ene schuifraam is het andere niet. Je hebt in de eerste plaats de verschillende materialen, zoals PVC en aluminium. Daarnaast bestaan er ook technische verschillen die je schuiframen andere mogelijkheden en een andere uitstraling geven…
Ontdek er hier meer over
Ramen

De voordelen van een vliegenraam

wo 24 mrt. 2021
Vliegenramen – de naam zegt het zelf – zitten in je raam en houden vliegen tegen, maar ze hebben ook nog andere voordelen. Als je nieuwe ramen koopt, neem je er dus best meteen ook een vliegenraam bij. Achteraf nog een vliegenraam op maat …
Ontdek er hier meer over
Ramen

Condens op je ramen: hoe vermijden?

wo 17 mrt. 2021
Condens op je ramen: is dat reden tot paniek? Niet meteen, maar het is wel beter om condens te vermijden. Condens is namelijk een teken dat je te veel vocht in huis hebt en dat is niet ideaal. Door een te hoge luchtvochtigheid kan je schim…
Ontdek er hier meer over
Veranda's

Hoeveel kost een veranda?

wo 10 mrt. 2021
Je droomt van een veranda, maar past zo’n project wel binnen je budget? Gelukkig bestaan veranda’s in heel veel soorten, maten en afwerkingen. Ook het budget kan dus sterk variëren. Aan jou de keuze. En daarna: genieten maar!
Ontdek er hier meer over
Menu