Bruvo banner kantoor

Duurzaam wonen: hoe doe je dat?

Duurzaam wonen: hoe doe je dat?

De dag van vandaag is de nood aan duurzaam leven onoverkomelijk. Onze ecologische voetafdruk neemt schrikwekkende afmetingen aan – en Moeder Aarde kreunt onder ons gewicht. Daarom is het belangrijk om allemaal eens goed na te denken over manieren tot duurzaam leven. En hiermee beginnen? Dat doe je het allerliefste in je eigen stekje! Maar, ja… hoe doe je dat nu precies, duurzaam wonen’? Wij geven je alvast vijf tips om rekening mee te houden. Hier gaan we!


Ons team helpt je met veel plezier verder.

Vind meer advies op onze website of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Vraag een gratis offerte aan

#1 Slimme beglazing

Wist jij dat… maar liefst 15% van al het warmteverlies in huis plaatsvindt via de beglazing? Echt waar. Dit betekent een hogere rekening op het einde van de rit, meer belasting op het milieu én verlies aan comfort in huis. Zucht. Droevig, nietwaar?

Gelukkig kan je dit warmteverlies eenvoudig oplossen door te kiezen voor dat knappe hoogrendementsglas. Dit isoleert tenslotte maar liefst drie keer beter dan gewone’ dubbele beglazing. Met andere woorden: hitte blijft buiten in de zomer, warmte blijft binnen in de winter – en met het verschil op je energierekening kan jij er zelfs enkele daagjes tussenuit gaan!

Let op: wanneer je kiest voor hoogrendementsglas, kies je wél voor een stevige investering. Gelukkig is het bewezen dat deze investering zich binnen een zevental jaar terugverdient én bestaan er heel wat premies om jou financieel te verlichten. Oef!

#2 Duurzaam verwarmen

Net zoals hoogrendementsglas, is ook een duurzame manier van verwarmen een stevige investering – met een nog groter rendement. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat verwarmingssystemen op de markt die je zonder schroom duurzaam’ mag noemen. Hoe dan ook, mag je een open haard, kachel of mazoutketel afschrijven: deze hebben een laag rendement en haal je liever niet in huis.Wat dan wél goede installaties zijn, zowel voor jouw comfort als voor het milieu? Denk, bijvoorbeeld, aan een gascondensatieketel, warmtepompen, een hybride gasketel, een zonneboiler of andere zonnesystemen.

#3 Straffe isolatie

Ondertussen heb je al gekozen voor hoogrendementsglas én heb je een slimme manier om te verwarmen geïmplementeerd. Nu is het belangrijk dat je de volledige isolatie van je woning onder handen neemt. Met goede beglazing kom je al een heel eind, maar vergeet zeker ook niet voldoende onderzoek te doen naar dak- en muurisolatie.

Duurzame isolatie, natuurlijk isolatiemateriaal, dus, is duurder in aankoop – maar heeft absoluut een technische meerwaarde: natuurlijke materialen slaan de warmte beter op. Ga daarom op zoek naar isolatiemateriaal met een hoge R‑waarde – en geniet zorgeloos van een lagere energierekening, zonder de natuur te schaden.

#4 Kies voor duurzame materialen

Wanneer je nog moet bouwen – of een groot deel gaat renoveren – is het belangrijk om te kijken naar de duurzaamheid van je bouwmaterialen. Wanneer je de juiste materialen kiest, zullen de energieprestaties van het volledige gebouw tenslotte duchtig de hoogte inschieten! Denk gerust aan een verbetering van 15%.

Gelukkig kan jij bij Bruynseels-Vochten zeker zijn van duurzaam materiaal: zowel ons aluminium als ons PVC heeft een hoge isolatiewaarde, waardoor jij het zeker duurzaam’ mag noemen. Oefkes!

#5 Een slimme keuken doet wonderen

Heb je de luxe om jouw keuken zélf te mogen inrichten? Dan zijn er heel wat slimme keuzes die jij kan nemen. Wanneer jij de juiste apparaten kiest, verdubbel jij in eenzelfde beweging de duurzaamheid van de volledige woonst. Wij geven je alvast enkele handige tips mee.

  • Kan je je boiler handmatig afstellen? Kies dan voor een temperatuur rond de 60°.
  • Idealiter kies je voor een kookvuur op aardgas of met inductieplaten.
  • Kies voor een oven waarin de hete lucht via een ventilator circuleert.
  • Kies een koelkast (en diepvriezer) met minstens een A+ label.
  • Ontkalk je afwasmachine regelmatig om minder energie te verbruiken.
  • Kies voor een droogkast met luchtafvoer in plaats van een condensatiedroogkast.

Vraag zeker raad in de winkel waar jij je keuken(apparatuur) aankoopt. Zij weten vaak het beste hoe een duurzame keuken eruit ziet – en zullen jou het beste kunnen verder helpen.

Op zoek naar een duurzame partner?

Die heb je gevonden! Wij bij Bruynseels-Vochten helpen je tenslotte met veel plezier om wat meer duurzaamheid in huis te bekomen. Da’s tenslotte goed voor het milieu én voor jouw portefeuille… Win-win! Kom je snel eens langs? Dan vertellen wij je alles over de manieren waarop wij je kunnen helpen. Tot dan!

Ons team helpt je met veel plezier verder.

Vind meer advies op onze website of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Vraag een gratis offerte aan
Menu