Open schuifraam met groene tuin

Ramen wassen: hoe doe je dat?

Jouw ramen laten schitteren? Dat doe je zo.

Wanneer er één huishoudelijk klusje is dat we liever uit handen geven, dan is het hoogstwaarschijnlijk wel dat wassen van die ramen. Begrijpelijk. Maar toch is het belangrijk dat je dit goed doet, want anders eindig je gegarandeerd met lelijke strepen. Maar geen nood: er bestaan tenslotte heel wat handige tips om dit taakje goed te laten eindigen. Succes! 


#1 Was je ramen wanneer het bewolkt (maar droog) is

We snappen het wel hoor. Je merkt pas dat je ramen vuil zijn, wanneer dat zonnetje daar vrolijk de aandacht op vestigt. Logisch, dus, dat dit meestal hét moment is wanneer je bereid bent om naar spons en emmer te grijpen. Maareuh… als er ooit een écht geldig excuus was om die ramen niét te wassen, dan is het wel zonnig weer.Waarom? Wel, wanneer de zon hard schijnt, droogt alles snel op – waardoor de kans op strepen des te groter wordt. Beter wachten op een iets grijzere dag, dus!

#2 Héél vuil? Neem dan eerst een borstel bij de hand

Wanneer je ramen echt héél vuil zijn, raden we aan om even te wachten met water. Niet per sé omdat dat beter is voor je ramen, maar wél om je heel wat tijd te besparen. Anders moet je om de paar minuten schoon water nemen, wat dit klusje héél langdradig zal maken. Ga er daarom eerst met een zachte (!) borstel overheen, zodat het meeste groffe vuil al geëlimineerd is. Wanneer je ramen echt héél vuil zijn, raden we aan om even te wachten met water. Niet per sé omdat dat beter is voor je ramen, maar wél om je heel wat tijd te besparen. Anders moet je om de paar minuten schoon water nemen, wat dit klusje héél langdradig zal maken​.Ga er daarom eerst met een zachte (!) borstel overheen, zodat het meeste groffe vuil al geëlimineerd is.

#3 Trucjes van de bomma

Wij gingen bij haar te rade – en vertellen jou enkele klassieke trucjes die écht goed werken.

  • Heb je glansspoelmiddel voor het afwasmachine in huis? Voeg een scheutje toe voor extra glans.

  • Snij een gepelde ui in vier – en voeg toe aan het lauwe water. Klinkt vreemd, hé? Doet wonderen voor schone ramen zonder strepen!

#4 Een goede techniek is cruciaal

En, nu. Nu ben je klaar om te beginnen poetsen. Maar, ja? Hoe begin je er nu eigenlijk aan? Wel. Er zijn, algemeen bekeken, twee populaire’ technieken om ramen op een streeploze manier te lappen. Dewelke de beste is? Dat mag jij zélf beslissen!

  • De s‑poets: maak met je aftrekker een s‑vormige beweging van boven naar beneden. Deze techniek is perfect om aflopende druppels tegen te gaan.
  • De driekwart poets: ga van boven naar beneden op de bovenste drie kwart van je ramen. Vervolgens ga je van links naar rechts op het onderste deel: zo wis je ook de aflopende druppels weg.

#5 Toch strepen? Dit trucje is je laatste redding!

Heb je, ondanks al die inspanningen en tips van hierboven, nog altijd strepen op het einde van je poetsbeurt? Hm. Vervelend! Maar ook hiervoor hebben we nog een laatste tip… Het doet namelijk wonderen om met een prop krantenpapier (echt waar!) over je ramen te vegen.Anderen beweren ook dat je extra glans krijgt door met een bosje brandnetels over je pas gewassen ramen te gaan. Maar we moeten eerlijk zijn… dat hebben we zelf nog niet uitgetest.

Nog vragen over het onderhoud van jouw splinternieuwe ramen?

Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij weten tenslotte als geen ander hoe je zo lang mogelijk van jouw nieuwe ramen kan blijven genieten. Tot snel?

Menu