Open schuifraam met groene tuin

Ramen wassen: hoe doe je dat?

Jouw ramen lat­en schit­teren? Dat doe je zo.

Wan­neer er één huishoudelijk klus­je is dat we liev­er uit han­den geven, dan is het hoogst­waarschi­jn­lijk wel dat wassen van die ramen. Begri­jpelijk. Maar toch is het belan­grijk dat je dit goed doet, want anders eindig je gegaran­deerd met lelijke strepen. Maar geen nood: er bestaan tenslotte heel wat hand­i­ge tips om dit taak­je goed te lat­en eindi­gen. Succes! 


#1 Was je ramen wan­neer het bewolkt (maar droog) is

We snap­pen het wel hoor. Je merkt pas dat je ramen vuil zijn, wan­neer dat zon­net­je daar vrolijk de aan­dacht op ves­tigt. Logisch, dus, dat dit meestal hét moment is wan­neer je bereid bent om naar spons en emmer te gri­jpen. Maareuh… als er ooit een écht geldig excu­us was om die ramen niét te wassen, dan is het wel zon­nig weer.Waarom? Wel, wan­neer de zon hard schi­jnt, droogt alles snel op — waar­door de kans op strepen des te grot­er wordt. Beter wacht­en op een iets gri­jzere dag, dus!

#2 Héél vuil? Neem dan eerst een bors­tel bij de hand

Wan­neer je ramen echt héél vuil zijn, raden we aan om even te wacht­en met water. Niet per sé omdat dat beter is voor je ramen, maar wél om je heel wat tijd te besparen. Anders moet je om de paar minuten schoon water nemen, wat dit klus­je héél lang­dr­a­dig zal mak­en. Ga er daarom eerst met een zachte (!) bors­tel over­heen, zodat het meeste groffe vuil al geëlim­i­neerd is. Wan­neer je ramen echt héél vuil zijn, raden we aan om even te wacht­en met water. Niet per sé omdat dat beter is voor je ramen, maar wél om je heel wat tijd te besparen. Anders moet je om de paar minuten schoon water nemen, wat dit klus­je héél lang­dr­a­dig zal mak​en​.Ga er daarom eerst met een zachte (!) bors­tel over­heen, zodat het meeste groffe vuil al geëlim­i­neerd is.

#3 Truc­jes van de bomma

Wij gin­gen bij haar te rade — en vertellen jou enkele klassieke truc­jes die écht goed werken.

  • Heb je glansspoelmid­del voor het afwas­ma­chine in huis? Voeg een scheut­je toe voor extra glans.

  • Snij een gepelde ui in vier — en voeg toe aan het lauwe water. Klinkt vreemd, hé? Doet won­deren voor schone ramen zon­der strepen!

#4 Een goede tech­niek is cruciaal

En, nu. Nu ben je klaar om te begin­nen poet­sen. Maar, ja? Hoe begin je er nu eigen­lijk aan? Wel. Er zijn, alge­meen bekeken, twee pop­u­laire’ tech­nieken om ramen op een streeploze manier te lap­pen. Dewelke de beste is? Dat mag jij zélf beslissen!

  • De s‑poets: maak met je aftrekker een s‑vormige beweg­ing van boven naar bene­den. Deze tech­niek is per­fect om aflopende drup­pels tegen te gaan.
  • De driek­wart poets: ga van boven naar bene­den op de boven­ste drie kwart van je ramen. Ver­vol­gens ga je van links naar rechts op het onder­ste deel: zo wis je ook de aflopende drup­pels weg.

#5 Toch strepen? Dit truc­je is je laat­ste redding!

Heb je, ondanks al die inspan­nin­gen en tips van hier­boven, nog alti­jd strepen op het einde van je poet­s­beurt? Hm. Verve­lend! Maar ook hier­voor hebben we nog een laat­ste tip… Het doet namelijk won­deren om met een prop kran­ten­pa­pi­er (echt waar!) over je ramen te vegen.Anderen bew­eren ook dat je extra glans kri­jgt door met een bosje brand­ne­tels over je pas gewassen ramen te gaan. Maar we moeten eerlijk zijn… dat hebben we zelf nog niet uitgetest.

Nog vra­gen over het onder­houd van jouw splin­ternieuwe ramen?

Aarzel dan niet om ons te con­tac­teren. Wij weten tenslotte als geen ander hoe je zo lang mogelijk van jouw nieuwe ramen kan bli­jven geni­eten. Tot snel?

Laat je verder inspireren

Nog meer inspiratie
Deuren

Nieuwe buitendeuren kiezen?

Van­daag zijn er zoveel kleuren, mate­ri­alen en sti­jlen beschik­baar dat het alleen nog maar moeil­ijk­er wordt om de juiste keuze voor bui­ten­deuren te mak­en. Wij helpen je graag verder!
Ontdek er hier meer over
Tips

Renoveren in 2021? Voor deze premies en subsidies kom je – mogelijk – in aanmerking

Denk je aan een ren­o­vatie voor je won­ing? Dan kies je voor een aanzien­lijke invester­ing, inclusief een mooi ein­dresul­taat. Gelukkig kan je hier­voor aanspraak mak­en op pre­mies en sub­si­dies. Of je ze ook effec­tief kri­jgt hangt …
Ontdek er hier meer over
Tips

Ramen en deuren bestellen? Bruynseels-Vochten, natuurlijk!

Ben jij op zoek naar een betrouw­bare part­ner om ramen en deuren bij te bestellen? Wel, laat ons je even gerust­stellen: bij Bruynseels-Vocht­en zit je aan het juiste adres.
Ontdek er hier meer over
Ramen

Profielen voor jouw ramen

Wan­neer je kiest voor nieuwe ramen, heb je in de eerste plaats natu­urlijk aan­dacht voor je glas. Daar­naast is ook het mate­ri­aal voor jouw raam­profiel een belan­grijke keuze. Daarom heb je bij ons een ruim assor­ti­ment aan profie­le…
Ontdek er hier meer over
Ramen Tips

Nieuwe ramen, wat kost dat eigenlijk?

Het is dé hamvraag van van­daag. Nu, ja. Ten­min­ste, wan­neer je op zoek bent naar een offerte voor kwal­i­tatieve ramen. En we gaan er vanu­it dat dit wel degelijk het geval is — anders was je natu­urlijk niet terecht­gekomen op deze blo…
Ontdek er hier meer over
Ramen

Welke verschillende types ramen kan ik vinden?

Ramen kun je op aller­lei manieren ope­nen. Voor welk type nieuwe ramen kies jij? Een draairaam, draai-kiepraam, val­raam, houten raam, schuifraam of toch maar gewoon een vast raam? We som­men de voorde­len en nade­len van de soorten ramen…
Ontdek er hier meer over
Menu