Veranda_pergola_glas_10

Hoeveel kost een veranda?

Je droomt van een veranda, maar past zo’n project wel binnen je budget? Gelukkig bestaan veranda’s in heel veel soorten, maten en afwerkingen. Ook het budget kan dus sterk variëren. Aan jou de keuze. En daarna: genieten maar!

Hulp nodig bij je veranda?

Een veranda bouwen doe je niet zomaar. Heb je hulp en advies nodig? Laat je inspireren in onze toonzaal of maak een vrijblijvende afspraak met onze experts bij jou thuis. We kunnen je hele project begeleiden, zodat jij nog sneller kan genieten van je nieuwe veranda!

Vraag een gratis offerte

Een veranda is genieten

Een veranda is heerlijk. Je krijgt er een extra woonruimte bij, waardoor je woning ook in waarde stijgt. Maar daar doe je het meestal niet voor. Een veranda dient vooral om te genieten: van het licht, het uitzicht op je tuin en het open gevoel. Ook in de winter kan je in je veranda volop ontspannen alsof je buiten zit. Via de grote ramen stroomt het licht ook de rest van je huis binnen.

Wat kost een veranda per vierkante meter?

Voor veranda’s kan je niet zomaar een vaste prijs per vierkante meter bepalen. Afhankelijk van de keuzes die je maakt, zal je veranda zo’n 1000 tot 2000 euro per vierkante meter kosten. Er zijn namelijk heel veel factoren die de prijs beïnvloeden..

Wat bepaalt de kostprijs?

De afmetingen van je veranda beïnvloeden natuurlijk de prijs: een grotere veranda kost normaal gezien meer dan een kleine. Daarnaast zit het prijsverschil vooral in de structuur, het materiaal en de opties: 

  • de vorm van je veranda
  • het soort dak
  • de raamprofielen
  • het glas
  • de verlichting
  • de verschillende opties

De vorm van je veranda

Kies je een standaard rechttoe-rechtaanveranda of wil je een meer complexe vorm? Hoe complexer, hoe duurder je veranda wordt. Zo’n meer ingewikkelde vorm maakt het hele bouwproject namelijk ook complexer. Er is dan bijvoorbeeld meer materiaal nodig, meer maatwerk en het bouwen zelf duurt langer.

Het dak

Een klassieke veranda heeft meestal een glazen dak, terwijl leefveranda’s vaak een geïsoleerde dakstructuur hebben. Het dak bepaalt in ieder geval heel sterk het comfort, de uitstraling én het prijskaartje van je veranda. Lichtstraat, lichtkoepel, dakhelling, … het zijn allemaal knopen om door te hakken.

De raamprofielen

Een veranda is één en al ramen. Ga je voor raamprofielen in hout, PVC of aluminium? PVC is veruit het meest budgetvriendelijk, terwijl aluminium de meest duurzame keuze is.

Wil je aluminium profielen met dezelfde isolatiewaarde als pvc, dan betaal je wat meer. Aluminium is erg geschikt voor veranda’s: het is sterk en het heeft amper onderhoud nodig. Aluminium raamprofielen passen ook perfect in elke stijl, van landelijk tot modern.

Wil je in je veranda graag ramen met glas tot tegen de grond, of heb je liever muurtjes onderaan? Muurtjes betekenen extra kosten voor de afwerking en het materiaal. Ook schuifdeuren kosten meer dan gewone opendraaiende deuren.

Het glas van je veranda

Net als voor de gewone ramen in je huis, kan je ook voor je veranda verschillende soorten glas kiezen. Voor een veranda is het extra belangrijk dat je gaat voor kwaliteit, zeker als je het hele jaar door van je veranda wil genieten. Zonwerend glas is duurder maar het is geen overbodige luxe als je veranda de middagzon vangt. Ook driedubbele beglazing is duurder dan dubbel glas of hoogrendementsglas.

Verlichting

Verlichting is een echte sfeerbepaler. Wil je dat het s avonds echt gezellig is in je veranda, dan kies je beter niet voor de allergoedkoopste verlichting. Het hoeft ook niet per se heel veel te kosten. Vooral de verlichtingsarmaturen kunnen de prijs doen oplopen, maar met eenvoudige exemplaren kom je ook al ver. Ingebouwde spots zie je vaak in moderne leefveranda’s maar een staande lamp kan prima, zeker in een meer landelijke stijl.

Opties voor je veranda

Wil je naast verlichting ook water, verwarming en airco of ventilatie in je veranda? En heb je al gedacht aan vliegenramen? Ook dat zijn extra kosten die sterk kunnen schommelen. Een designradiator kost nu eenmaal een stuk meer dan een standaard model. Hetzelfde geldt voor de vloer: die heb je in elke geval nodig, maar het budget houd je zelf in de hand.

Verder is zonwering een must om te vermijden dat de temperatuur in de zomer te hoog oploopt. Er bestaan heel wat verschillende soorten screens in allerlei prijscategorieën.

De kleur van je raamprofielen maakt ook een verschil in de totale kostprijs van je veranda. Het kan bijvoorbeeld mooi zijn om raamprofielen te nemen die binnen een andere kleur hebben dan buiten, maar dat is wel duurder.

Waar moet je nog aan denken?

Voor de meeste veranda’s moet je een bouwvergunning aanvragen bij je gemeente. Je moet dan ook een architect inschakelen.

Budget versus comfort

Natuurlijk moet je rekening houden met je budget wanneer je een veranda laat bouwen. Tegelijk moet je daarbij op langere termijn denken. Besparen op isolatie is bijvoorbeeld geen goed idee. Als je achteraf je energiekosten ziet stijgen, ben je die besparing snel kwijt. Daarbij komt ook nog het verlies aan comfort.

Hulp nodig bij je veranda?

Een veranda bouwen doe je niet zomaar. Heb je hulp en advies nodig? Laat je inspireren in onze toonzaal of maak een vrijblijvende afspraak met onze experts bij jou thuis. We kunnen je hele project begeleiden, zodat jij nog sneller kan genieten van je nieuwe veranda!

Vraag een gratis offerte
Menu