Moderne_aluminium_ramen_04

Het belang van goede verluchting en ventilatie


Je woning goed verluchten, da’s cruciaal voor je gezondheid. Een ongezonde binnenlucht leidt tenslotte vaak tot misselijkheid, hoofdpijn of in sommige gevallen zelfs tot een CO-vergiftiging — dingen die je één voor één makkelijk vermijdt met fatsoenlijke verluchting. 


Zit je met de handen in het haar wat de ventilatie in huis betreft – en weet je niet waar te beginnen om dit in orde te brengen? Maak je geen zorgen — wij geven je enkele nuttige tips voor een goede verluchting en ventilatie, waarmee jouw woning binnen de kortste keren een baken van gezondheid is. 


Kan je erna toch nog wat hulp gebruiken – of ben je op zoek naar een specialist? Maak gerust een vrijblijvende afspraak - en dan vertellen wij je welke stappen je kan ondernemen om een beter geventileerd én verlucht huis te krijgen. Tot snel? 


Ik wil een afspraak

Contacteer ons!

Ventileer je gezond

Goede ventilatie is noodzakelijk om een heel aantal redenen. Zo zorgt goeie ventilatie voor voldoende verse zuurstof, wat jouw brein nodig heeft om goed te blijven werken. 

Daarnaast is ventileren een ideale manier om schimmels en onaangename geurtjes te vermijden: door met regelmaat en voldoende te verluchten, zorg je ervoor dat schadelijke stoffen — afkomstig van schoonmaakproducten of apparaten — zich niet opstapelen in het binnenklimaat.

Opgelet: ventileren is niet hetzelfde als verluchten

Wist je dat een goede ventilatie niet hetzelfde is als een goede verluchting? Er is een cruciaal verschil tussen beide, maar idealiter combineer je beide acties dagelijks.

Bij een goede ventilatie wordt de binnenlucht voortdurend ververst. Met andere woorden: de vervuilde binnenlucht stroomt naar buiten en wordt vervangen door verse buitenlucht. Bij het verluchten worden ramen of deuren tijdelijk opengezet. Dat is vooral nuttig na bijvoorbeeld een schoonmaakbeurt.

Beter voorkomen dan genezen

Wanneer je tijdig ventileert én verlucht, verbeter je de kwaliteit van je binnenklimaat én waak je in eenzelfde beweging over je eigen gezondheid en die van je huisgenoten. Op zoek naar manieren om een krachtig ventilatiesysteem in huis te implementeren? Laat het ons zeker weten: wij helpen je graag verder!

Hoe kan ik goed ventileren en verluchten?

De manier waarop je moet ventileren hangt af van je woning en omstandigheden. Daarom is het moeilijk om nu een hapklare oplossing te geven: liefst kom je voor specifieke informatie voor jouw huisje even langs bij ons. 

En alvast een tipje van de ijsberg… vergis je niet: ook als je in een nieuwbouw woont, moet je ventileren. Sterker nog: nieuwe woningen zijn vaak zo goed geïsoleerd dat ze vaak extra ventilatiesystemen of ventilatieroosters nodig hebben.

Nog enkele tips

  • Ventileer continu via ventilatiesystemen en ventilatieroosters – of door ramen op een kier te zetten.
  • Verluchten alleen is niet voldoende. Combineer ventileren en verluchten – en creëer een perfect binnenhuisklimaat.
  • Sluit ventilatieopeningen niet af.
  • Maak je ventilatieroosters regelmatig schoon: opgehoopt stof en vuil kunnen de nodige ventilatie tegengaan.
  • Verlucht extra na activiteiten als douchen, koken of na het slapen.
  • Zet de verwarming lager wanneer je verlucht. Zo verspil je geen energie.
  • Ventileer en verlucht ook in de winter.

Meer weten over ventilatie in huis?

Op zoek naar de juiste ventilatie voor jouw woning? Wij kunnen je helpen. Onze ramen met ventilatieroosters zijn de ideale oplossing. Maak snel een afspraak in een van onze showrooms – en dan vertellen wij je alles wat jij wil weten. Zien we je snel? 

Ik wil een afspraak

Contacteer ons!
Menu