Bruvo isolatie kamers

Tips voor een betere isolatiewaarde van je ramen en deuren

Verschillende factoren om rekening mee te houden bij de materiaalkeuze

Ramen en deuren kiezen doe je niet zomaar. De waaier aan glas- en profielvariaties is eindeloos en elke materiaalsoort (bij ons kiezen we voor PVC en aluminium) heeft zo z’n eigen voor- en nadelen. Er zijn daarom verschillende factoren om rekening mee te houden bij de materiaalkeuze – die verder gaan dan puur het esthetische plaatje.De isolatiewaarde (U‑waarde) is zo’n belangrijke factor, want die heeft een grote invloed op de energieprestaties van je huis: hoe beter je U‑waarde, hoe duurzamer jouw woning – en hoe lager jouw energierekening op t einde van de rit. Of, met andere woorden: kwalitatieve ramen met een degelijke isolatiewaarde zijn vandaag een must voor elke woning, want binnenkort krijg je zelfs boetes als je niet voldoet aan de opgelegde normen. Beter voorkomen dan genezen dus, en eens langskomen bij ons om meer te weten te komen over die isolatiewaarde. 


Hulp nodig bij je veranda? Bruynseels-Vochten helpt je graag verder!

Klaar om te kiezen voor een veranda met de juiste isolatie? Heb je toch nog wat vragen? Wij vertellen je graag alle mogelijkheden voor een zo geïsoleerd mogelijke veranda!

Gratis offerte graag!

Isolatietips nodig voor je veranda? Wij helpen je graag verder!

Klaar om te kiezen voor een veranda met een schitterende isolatiewaarde? Of heb je toch nog wat vragen en kan je wel wat slimme isolatietips gebruiken? Wij vertellen je graag wat meer over alle mogelijkheden voor een veranda met alles erop en eraan.

Wat is de U‑waarde?

De U‑waarde geeft weer hoeveel warmte een specifiek materiaal verliest per vierkante meter. Die hoeveelheid wordt uitgedrukt in de warmtedoorgangscoëfficiënt (W/​m²K: aantal watt per vierkante meter bij een temperatuurverschil van 1 Kelvin). Hoe lager de U‑waarde, hoe beter, want bij een lage U‑waarde wordt er dus minder warmte doorgelaten.

De isolatiewaarde van PVC ramen

PVC ramen hebben over het algemeen een U‑waarde tussen 1,2 en 0,78 W/​m²K. De exacte isolatiewaarde is afhankelijk van het aantal luchtkamers in het profiel, zoals op onderstaande foto. De stilstaande lucht in die kamers zorgt voor een goede isolatie. 

Over het algemeen geldt: hoe meer luchtkamers, hoe beter het profiel isoleert. Daarnaast is het ook belangrijk om stil te staan bij de afdichtingsmaterialen die je gebruikt om de ramen af te werken. 

PVC ramen hebben doorgaans een iets lagere U‑waarde dan aluminium ramen, maar maak je geen zorgen: de kwaliteit van PVC ramen gaat zienderogen vooruit. Je mag dus op beide oren slapen: PVC is een ideale keuze wanneer je eraan denkt om je isolatiewaarde te verhogen. En, ohja! Kunststof vereist bovendien een minimum aan onderhoud én heeft een erg lange levensduur.

De isolatiewaarde van aluminium ramen

Aluminium ramen hebben doorgaans een U‑waarde van 1,5 tot 0,8 W/​m²K. Aluminium ramen die voorzien zijn van dubbele beglazing hebben een U‑waarde van 1,5. Met driedubbele beglazing is de isolatiewaarde – niet zo heel verbazingwekkend – nog beter: met waardes tot 0,8 W/​m²K.

Aluminium geeft een stoere, eigentijdse en moderne look aan je woning – en is bovendien een duurzaam en recycleerbaar materiaal dat niet roest. Ook op gebied van onderhoud stelt aluminium niet teleur, aangezien het (bijna) geen zorg nodig heeft.

Dubbele beglazing of hoogrendementsglas?

Wil je goed isoleren? Dan hou je best ook rekening met de beglazing, want wanneer glas veroudert, verliest het zijn isolatiewaarde. Maar op tijd en stond nieuwe ramen laten installeren, zorgt voor een goede bescherming van je woning tegen tocht, storm of koude. Meer informatie over het verschil tussen dubbele beglazing of driedubbel glas vind je hier. Via deze pagina kom je alles te weten over de kostprijs van nieuwe ramen.

De uiteindelijke keuze die je maakt, is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en budget. Nu lijken aluminium profielen en hoogrendementsglas nog aan de dure kant, maar de prijs-kwaliteitverhouding wordt in de toekomst alleen maar beter. Tip: kijk zeker eens of je in aanmerking komt voor premies. Je kan hier tenslotte een aardige som mee besparen.

Bij Bruynseels-Vochten maken we ramen en deuren op maat van jouw woning – die natuurlijk voldoen aan al jouw isolatienormen. Meer weten? Kom eens langs, of neem contact op.

Meer weten over de isolatiewaarde van jouw ramen en deuren?

Aarzel niet om ons te contacteren! Wij bekijken samen met jou je noden en wensen – en maken vervolgens een plan op maat op: zo kan jij zeker zijn van een duurzame woonst met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde. Want da’s goed voor de planeet én jouw portefeuille! 


Hulp nodig bij je veranda? Bruynseels-Vochten helpt je graag verder!

Klaar om te kiezen voor een veranda met de juiste isolatie? Heb je toch nog wat vragen? Wij vertellen je graag alle mogelijkheden voor een zo geïsoleerd mogelijke veranda!

Gratis offerte graag!
Menu