Bruvo isolatie kamers

Isolatietips: isolatiewaarde ramen en deuren

Verschillende factoren om rekening mee te houden bij de materiaalkeuze.

Ramen en deuren kiezen doe je niet zomaar. De waaier aan glas- en profielvariaties is eindeloos en elke materiaalsoort (PVC, aluminium of hout) heeft zo z’n voor- en nadelen. Er zijn daarom verschillende factoren om rekening mee te houden bij de materiaalkeuze.


De isolatiewaarde (U‑waarde) is zo’n belangrijke factor, want die heeft een grote invloed op de energieprestaties van je huis. Kwalitatieve ramen met een degelijke isolatiewaarde zijn vandaag een must voor elke woning. 

Hulp nodig bij je veranda? Bruynseels-Vochten helpt je graag verder!

Klaar om te kiezen voor een veranda met de juiste isolatie? Heb je toch nog wat vragen? Wij vertellen je graag alle mogelijkheden voor een zo geïsoleerd mogelijke veranda!

Gratis offerte graag!

Wat is de U‑waarde?

De U‑waarde geeft weer hoeveel warmte een specifiek materiaal verliest per vierkante meter. Die hoeveelheid wordt uitgedrukt in de warmtedoorgangscoëfficiënt (W/​m²K: aantal watt per vierkante meter bij een temperatuurverschil van 1 Kelvin). Hoe lager de U‑waarde, hoe beter. Bij een lage U‑waarde wordt er minder warmte doorgelaten.

Isolatiewaarde van PVC ramen

PVC ramen hebben over het algemeen een U‑waarde tussen 1,2 en 0,78 W/​m²K. De exacte isolatiewaarde is afhankelijk van het aantal luchtkamers in het profiel, zoals op onderstaande foto. De stilstaande lucht in die kamers zorgt voor een goede isolatie. Hoe meer luchtkamers, hoe beter het profiel kan isoleren. Daarnaast is het ook belangrijk om stil te staan bij de afdichtingsmaterialen die je gebruikt om de ramen af te werken.PVC ramen hebben doorgaans een lagere U‑waarde dan aluminium ramen. De kwaliteit van kunststof ramen wordt ook steeds beter door innovaties. Wanneer je een passiefwoning bouwt, is PVC dus een ideale keuze. Kunststof vereist ook een minimum aan onderhouden heeft een erg lange levensduur.

Isolatiewaarde van aluminium ramen

Aluminium ramen hebben doorgaans een U‑waarde van 1,5 tot 0,8 W/​m²K. Afhankelijk van het type beglazing zal de U‑waarde verbeteren. Aluminium ramen die voorzien zijn van dubbele beglazing hebben een U‑waarde van 1,5. Met driedubbele beglazing is de isolatiewaarde nog beter met waardes tot 0,8 W/​m²K.Aluminium geeft een eigentijdse en moderne look aan je woning. Het is een duurzaam en recycleerbaar materiaal dat niet roest. Ook op vlak van onderhoud stelt aluminium niet teleur, aangezien het (bijna) geen onderhoud nodig heeft.

Dubbele beglazing of hoogrendementsglas?

Wil je goed isoleren? Dan hou je best ook rekening met de beglazing. Wanneer glas veroudert, verliest het zijn isolatiewaarde. Nieuwe ramen beschermen je woning tegen tocht, storm of koude. Meer over het verschil tussen dubbele beglazing of driedubbel glas vind je hier. Via deze pagina kom je alles te weten over de kostprijs van nieuwe ramen​.De uiteindelijke keuze die je maakt is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en budget. Nu lijken aluminium profielen en hoogrendementsglas nog aan de dure kant, maar de prijs-kwaliteitverhouding wordt in de toekomst alleen maar beter. Tip: bekijk zeker eens of je in aanmerking komt voor premies. Je kan immers een aardige som besparen.Bij Bruvo maken we ramen en deuren op jouw maat die voldoen aan al jouw isolatievoorkeuren. Meer weten? Kom eens langs, of neem contact op.

Hulp nodig bij je veranda? Bruynseels-Vochten helpt je graag verder!

Klaar om te kiezen voor een veranda met de juiste isolatie? Heb je toch nog wat vragen? Wij vertellen je graag alle mogelijkheden voor een zo geïsoleerd mogelijke veranda!

Gratis offerte graag!
Menu