Eetkamer met lichtval en donkere ramen

Renoveren in 2022? Voor deze premies en subsidies kom je – mogelijk – in aanmerking

Denk je aan een renovatie voor je woning? Dan kies je voor een aanzienlijke investering, inclusief een mooi eindresultaat. Gelukkig kan je hiervoor aanspraak maken op premies en subsidies. Of je ze ook effectief krijgt hangt van verschillende factoren af. De websites van de Antwerpse woonkantoren en de Vlaamse overheid zijn dan ook je beste informatiebronnen. We gidsen je graag door de mogelijkheden. 

Nieuwe beglazing? Denk dan ook aan de premies van de netbeheerder 

Nieuwe beglazing in je bestaande woning, dat heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Daar staat helaas wel een kostenplaatje tegenover. Gelukkig zijn er hiervoor zogenaamde premies van de netbeheerder’ beschikbaar. 

1. Totaalrenovatiebonus

Plan je in één keer meerdere renovaties? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus: een financiële tegemoetkoming voor wie minstens 3 premies van netbeheerder Fluvius aanvraagt – of er minstens twee combineert met een ventilatiesysteem – en dat binnen een periode van vijf jaar.

Daarnaast zijn er nog een aantal voorwaarden waar de woning aan moet voldoen. 

Waarom is dit interessant?

Simpel, als je aan de voorwaarden voldoet, heb je recht op meerdere premies. Daarnaast ontvang je er ook de totaalrenovatiebonus (de zogenaamde BENO-pass) bovenop. Des te meer maatregelen je combineert, hoe hoger de bonus. Een mooie reden om die grootschalige renovatie aan te pakken, dus.

Dit zijn de voorwaarden

- De woning of wooneenheid (appartement) in het Vlaamse gewest werd vóór 1 januari 2016 aangesloten op het elektriciteitsnet.

- De eindfactuur van de eerste investering heeft een datum vanaf 1 januari 2017.

- Je investeert in minstens 3 energiebesparende maatregelen en vraagt er bij Fluvius de premies voor aan.

- Je voldoet aan de premievoorwaarden voor elke investering én aan de bijkomende voorwaarden voor isolatie en beglazing.

- De investeringen dienen uitgevoerd te worden binnen de 5 jaar, te rekenen vanaf de datum van de eindfactuur van de eerste investering.

2. De premie voor hoogrendementsglas

Beschik je thuis nog niet over hoogrendementsglas? Deze moderne beglazing – de naam zegt het al – isoleert aanzienlijk meer in vergelijking met enkel glas. Vrijwel elke moderne woonst wordt vandaag de dag gebouwd met inbegrip van hoogrendementsglas. 

Logisch dus dat netbeheerder Fluvius dit ook in bestaande woningen graag ziet gebeuren.

Waarom is dit interessant?

Naast het vanzelfsprekende financiële voordeel, heb je als bewoner eigenlijk al snel baat bij hoogrendementsglas. Het isoleert beter, dus stook je minder. Dat is op lange termijn weer goed voor jou, je portemonnee én het milieu. Vanaf 2021 bedraagt de premie16 per m2, of €24 als je uitsluitend een nachttarief geniet.

Dit zijn de voorwaarden

- De woning of wooneenheid (appartement) in het Vlaams gewest werd vóór 1 januari 2016 aangesloten op het elektriciteitsnet.

- De werken worden uitgevoerd en gefactureerd door een aannemer die voor een attest zorgt.

- Het aanvraagformulier komt bij netbeheerder Fluvius met eindfactuur in 2021 – 2022 uiterlijk 24 maanden na de eindfactuurdatum aan.

- De aanvraag voldoet aan de technische eisen (zoals de U‑waarde) voor het gebruikte materiaal, hiervoor kan je het Informatieblad 2021 van Fluvius raadplegen.

3. De burenpremie

Beter een goede buur dan een verre vriend, dat geldt ook voor renovaties. Daarom heeft netbeheerder Fluvius al enige tijd de burenpremie gelanceerd. Hoe werkt het? Als je met (minstens) 9 andere huiseigenaars deelneemt aan een collectief renovatieproject, heeft iedereen recht op de premies van de netbeheerder. Een collectief project bestaat uit minstens 10 woningen of appartementen uit dezelfde buurt. Een woongebouw met minimaal 10 wooneenheden (bijvoorbeeld een appartementsgebouw), komt ook in aanmerking.

Tot nu toe weinig nieuws onder zon, dus. Echter, gedurende de renovatiewerkzaamheden aan alle woningen neemt één bewoner de rol van projectbegeleider op zich, hier de BENOvatiecoach genoemd. Deze persoon zorgt ervoor dat de energierenovatiewerken vlot, kwaliteitsvol en financieel gezond worden uitgevoerd. De BENOvatiecoach heeft dan ook recht op de burenpremie, de overige deelnemers de gebruikelijke premies van de netbeheerder.

De burenpremie bedraagt 400 per woning, of 100 per appartement in een blok van boven de wooneenheden.

Waarom is dit interessant?

Door samen met buren in een collectief renovatieproject te stappen, verminder je je eigen werklast. De projectbegeleider kan zo makkelijk het totaalplaatje in het oog houden en wordt er met de burenpremie passend voor beloond. De rest van de deelnemers profiteert er met de vaste premies ook van. Win-win, dus!

Dit zijn de voorwaarden

De voorwaarden zijn opvallend beperkt. Naast het feit dat het deelnemersaantal hoog genoeg moet zijn om te kwalificeren als renovatieproject, hoeft er slechts aan één energiebesparende maatregel voldaan te worden. Ook kan je je niet meer dan twee keer inschrijven voor een project.

Tijd voor schrijnwerkerij? 

Hieronder vind je de meest belangrijke beschikbare premies voor binnen- én buitenrenovaties.

De Vlaamse overkoepelende renovatiepremie

Voor wie denkt aan een gedeeltelijke – of zelfs een volledige – vervanging van het buitenschrijnwerk rond o.a. ramen, buitendeuren en beglazing hebben we goed nieuws. De Vlaamse overkoepelende renovatiepremie kan je hierin bijstaan, voor elke woning in het Vlaamse gewest met een leeftijd die hoger ligt dan 30 jaar.

Deze premie kan ook aangevraagd worden voor werken binnenshuis. Denk hierbij aan nieuwe rolluiken, indien dit ook een vervanging van de bestaande ramen inhoudt. Ook kan je op de renovatiepremie rekenen voor vernieuwing van de ramen, buitendeuren en rolluiken bij de plaatsing van dubbele beglazing, alsook kosten voor de afwerking. 

Tot 31 mei 2019 bestond voor binnenhuisrenovaties de Vlaamse verbeteringspremie. Die is inmiddels opgegaan in de renovatiepremie.

Deze premie kan tussen de 20% en 30% van het volledige factuurbedrag (ex. btw) bedragen, mits het gefactureerde bedrag minimum €2500 (ex. btw) bedraagt.

Waarom is dit interessant?

Vervanging van je schrijnwerk kan een ingrijpende renovatie betekenen, vooral wanneer er doorheen het proces verborgen gebreken aan de oppervlakte komen. Bij uitgebreide renovaties kan de Vlaamse overkoepelende renovatiepremie een aanzienlijk deel van de kosten dekken.

Dit zijn de voorwaarden

- Wil je je bestaande beglazing vervangen? Dan moet je kiezen voor hoogrendementsglas met een Ug-waarde van maximaal 1,1 W/​m²K.

- De facturen mogen op het moment van de aanvraag niet ouder zijn dan twee jaar.

- Je voldoet aan de inkomens- en ventilatievoorwaarden.

- De woning geldt als je hoofdverblijfplaats.

- Je mag als bewoner geen andere eigendommen in bezit hebben.

- Je kan als bewoner maximaal twee aanvragen indienen, dit elke 10 jaar.


Wat kan jouw gemeente voor je betekenen?

Om af te sluiten, wist je dat er per gemeente nog bijkomende premies worden uitgegeven wanneer je hoogrendementsbeglazing laat plaatsen? De mogelijkheden verschillen sterk van gemeente tot gemeente, net als de voorwaarden en de bedragen. Een bezoekje aan je gemeentehuis is dus aan te raden. Wie weet waar je op kan rekenen?


Meer informatie over premies? Kom eens langs!

Jaa, goed idee! Maak vandaag nog je afspraak bij Bruynseels-Vochten – en dan plannen wij een gezellig en leerrijk gesprekje in met een van onze experts.

Menu