Moderne aluminium ramen

Kom jij in aanmerking voor een premie?

Premie voor nieuwe ramen en deuren

Denk je eraan om nieuwe ramen en deuren te bestellen? Met het lezen van dit artikel kan je heel wat geld besparen! Er is namelijk een grote kans dat je in aanmerking komt voor een premie van de Vlaamse overheid. Ben jij één van de gelukkigen? Wij zoeken het samen uit!

Ons team helpt je met veel plezier verder.

Vind meer advies op onze website of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Vraag een gratis offerte aan

Vlaamse renovatiepremie

De Vlaamse renovatiepremie is in het leven geroepen om mensen te stimuleren om hun verouderde woning (ouder dan 30 jaar) onder handen te nemen. Dat is een win-win situatie voor het milieu én voor je portemonnee. Zo kan je tot wel 10.000 euro terugtrekken van je renovatiewerken. Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan de premie. Voor niets gaat de zon op,

Bewoner of verhuurder

Het is belangrijk dat je zelf de bewoner of verhuurder bent van het pand waarvoor je de aanvraag doet. Als bewoner moet je meerderjarig zijn. Daarnaast moet je ook effectief wonen in het huis of appartement waarvoor je de aanvraag doet (als eigenaar of als houder van een ander zakelijk recht). Als verhuurder moet je de woning op de dag van je aanvraag verhuren aan een sociaal verhuurkantoor voor minstens 9 jaar. Is dat het geval? Dan ben je al een stapje dichter bij de premie.

Inkomen en facturen

Daarnaast zijn er 4 voorwaarden in verband met jouw inkomen, woning, andere eigendommen en facturen. Wat betreft het inkomen zijn er grenzen gesteld om kans te maken op een premie. Voor gehuwden bedraagt dit bijvoorbeeld 60.120 euro. Belangrijk om te weten: het bedrag wordt steeds berekend op basis van het inkomen van 2 jaar voor de aanvraagdatum. Lees zeker alle bedragen per categorie even na. Als verhuurder heb je geen inkomensgrenzen. Facturen moeten op de dag van de aanvraag maximaal 2 jaar oud zijn en je moet per categorie voor min. 2.500 euro aan facturen kunnen voorleggen.

Je woning zelf moet in het Vlaamse Gewest liggen en je moet ook effectief wonen in dat huis of appartement waarvoor je de premie aanvraagt. Daarnaast moet dit huis minstens 30 jaar oud zijn. Ook kamers en studentenkamers komen in aanmerking. Let wel op dat je als bewoner geen andere woningen, kamerwoningen of studentenhuizen in jouw bezit mag hebben. Niet in volle eigendom, niet in volledig vruchtgebruik. Er zijn nog enkele uitzonderingen die je best even naleest.

Werken per categorie

De werken die in aanmerking komen voor de aanvraag van een premie zijn opgedeeld in vier categorieën. Structurele elementen van de woning behoren tot categorie één, het dak is categorie twee, Ramen en deuren vernieuwen of werken aan veranda’s passen binnen categorie drie: buitenschrijnwerk. De laatste categorie zijn technische installaties zoals centrale verwarming of sanitair. Wil je dus nieuwe ramen en deuren bestellen? Dan behoor je tot categorie drie.

Wanneer aanvragen?

Vraag jouw premie pas aan na de voltooiing en facturering van de werken. Tussen elke aanvraag moet minstens één en maximaal 2 jaar tussen zitten. Voor elke categorie kan je maar één keer een premie aanvragen. Werken uit twee categorieën? Dat betekent twee aanvragen! Plan jouw renovatie dus goed zodat je optimaal van de premies kan genieten.

Hoeveel krijg je terug?

De grootte van de premie hangt af van de categorie waartoe de werken behoren. Het bedraagt 20% of 30% van de factuurbedragen. Het minimum factuurbedrag is 2.500 euro (exclusief BTW). Wanneer je eigenaar-bewoner bent met een inkomen onder de 30.060 euro (te verhogen met 1.570 euro per persoon ten laste), kan je rekenen op 30%. Hetzelfde geldt voor wie een woning verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor. Anderen kunnen rekenen op 20%. Het maximumbedrag bedraagt 10.000 euro (voor de twee aanvragen samen). De moeite om eens te bekijken, toch?

Besef je na het lezen van dit artikel dat je toch niet in aanmerking komt voor een premie? Vraag een vrijblijvende offerte aan bij Bruynseels-Vochten. De beste prijs-kwaliteitsverhouding is onze belofte. Vakmanschap, stiptheid in plaatsing, correctheid in zakendoen en eerlijke service na verkoop is onze garantie. Tot snel?

Bron: https://​www​.vlaanderen​.be/

In het kort

1. Wie kan een premie krijgen?

Iedereen die niet meer verdient dan:

 • 42.090 euro als alleenstaande zonder persoon ten laste
 • 60.120 euro als alleenstaande met een persoon ten laste (te verhogen met 3.370 euro per bijkomende persoon ten laste)
 • 60.120 euro als je getrouwd bent of samenwoont (te verhogen met 3.370 euro per persoon ten laste)
 • Geen inkomensgrens voor verhuurders

Let op: het bedrag wordt steeds berekend op het inkomen van twee jaar voor de aanvraagdatum.

2. Welke werken komen in aanmerking?

 • Categorie 1: de structurele elementen van de woning
 • Categorie 2: het dak
 • Categorie 3: het buitenschrijnwerk
 • Categorie 4: de technische installaties

3. Hoeveel kan ik terugkrijgen?

 • Berekend per categorie van werken (zie hierboven).
 • Bedraagt 20% of 30% van de in aanmerking te nemen factuurbedragen.
 • Een factuurbedrag van minstens 2.500 euro (exclusief BTW).
 • De 30%-berekening (met een maximumpremie van 3.333 euro per categorie) geldt voor:
  • eigenaar-bewoners met een inkomen lager dan 30.060 euro (te verhogen met 1.570 euro p.p. ten laste)
  • verhuurders aan een sociaal verhuurkantoor
 • De 20%-berekening (met een maximumpremie van 2.500 euro per categorie) geldt voor de anderen.
 • Het maximumbedrag van de premie, voor de twee aanvragen samen, ligt vast op 10.000 euro.

4. Wanneer aanvragen?

 • Na de afronding en facturering van de werken
 • Tweede aanvraag indienen na minstens een jaar en maximaal 2 jaar

Bron: https://​www​.vlaanderen​.be/

De voordelen van nieuwe ramen en deuren op een rij:

 • Verhoogd wooncomfort
 • Lagere energiefactuur
 • Extra veiligheid
 • Frisse gevel

Maar ook, door nieuwe ramen en deuren te plaatsen, verhoog je de verkoopwaarde van je woning. En de investering krijg je deels terugbetaald via premies.

Ons team helpt je met veel plezier verder.

Vind meer advies op onze website of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Vraag een gratis offerte aan
Menu