Open schuifraam met groene tuin

Ramen wassen: hoe doe je dat?

Jouw ramen lat­en schit­teren? Dat doe je zo.

Wan­neer er één huishoudelijk klus­je is dat we liev­er uit han­den geven, dan is het hoogst­waarschi­jn­lijk wel dat wassen van die ramen. Begri­jpelijk. Maar toch is het belan­grijk dat je dit goed doet, want anders eindig je gegaran­deerd met lelijke strepen. Maar geen nood: er bestaan tenslotte heel wat hand­i­ge tips om dit taak­je goed te lat­en eindi­gen. Succes! 


#1 Was je ramen wan­neer het bewolkt (maar droog) is

We snap­pen het wel hoor. Je merkt pas dat je ramen vuil zijn, wan­neer dat zon­net­je daar vrolijk de aan­dacht op ves­tigt. Logisch, dus, dat dit meestal hét moment is wan­neer je bereid bent om naar spons en emmer te gri­jpen. Maareuh… als er ooit een écht geldig excu­us was om die ramen niét te wassen, dan is het wel zon­nig weer.Waarom? Wel, wan­neer de zon hard schi­jnt, droogt alles snel op — waar­door de kans op strepen des te grot­er wordt. Beter wacht­en op een iets gri­jzere dag, dus!

#2 Héél vuil? Neem dan eerst een bors­tel bij de hand

Wan­neer je ramen echt héél vuil zijn, raden we aan om even te wacht­en met water. Niet per sé omdat dat beter is voor je ramen, maar wél om je heel wat tijd te besparen. Anders moet je om de paar minuten schoon water nemen, wat dit klus­je héél lang­dr­a­dig zal mak­en. Ga er daarom eerst met een zachte (!) bors­tel over­heen, zodat het meeste groffe vuil al geëlim­i­neerd is.Wanneer je ramen echt héél vuil zijn, raden we aan om even te wacht­en met water. Niet per sé omdat dat beter is voor je ramen, maar wél om je heel wat tijd te besparen. Anders moet je om de paar minuten schoon water nemen, wat dit klus­je héél lang­dr­a­dig zal mak​en​.Ga er daarom eerst met een zachte (!) bors­tel over­heen, zodat het meeste groffe vuil al geëlim­i­neerd is.

#3 Truc­jes van de bomma

Wij gin­gen bij haar te rade — en vertellen jou enkele klassieke truc­jes die écht goed werken.

  • Heb je glansspoelmid­del voor het afwas­ma­chine in huis? Voeg een scheut­je toe voor extra glans.

  • Snij een gepelde ui in vier — en voeg toe aan het lauwe water. Klinkt vreemd, hé? Doet won­deren voor schone ramen zon­der strepen!

#4 Een goede tech­niek is cruciaal

En, nu. Nu ben je klaar om te begin­nen poet­sen. Maar, ja? Hoe begin je er nu eigen­lijk aan? Wel. Er zijn, alge­meen bekeken, twee pop­u­laire’ tech­nieken om ramen op een streeploze manier te lap­pen. Dewelke de beste is? Dat mag jij zélf beslissen!

  • De s‑poets: maak met je aftrekker een s‑vormige beweg­ing van boven naar bene­den. Deze tech­niek is per­fect om aflopende drup­pels tegen te gaan.
  • De driek­wart poets: ga van boven naar bene­den op de boven­ste drie kwart van je ramen. Ver­vol­gens ga je van links naar rechts op het onder­ste deel: zo wis je ook de aflopende drup­pels weg.

#5 Toch strepen? Dit truc­je is je laat­ste redding!

Heb je, ondanks al die inspan­nin­gen en tips van hier­boven, nog alti­jd strepen op het einde van je poet­s­beurt? Hm. Verve­lend! Maar ook hier­voor hebben we nog een laat­ste tip… Het doet namelijk won­deren om met een prop kran­ten­pa­pi­er (echt waar!) over je ramen te vegen.Anderen bew­eren ook dat je extra glans kri­jgt door met een bosje brand­ne­tels over je pas gewassen ramen te gaan. Maar we moeten eerlijk zijn… dat hebben we zelf nog niet uitgetest.

Nog vra­gen over het onder­houd van jouw splin­ternieuwe ramen?

Aarzel dan niet om ons te con­tac­teren. Wij weten tenslotte als geen ander hoe je zo lang mogelijk van jouw nieuwe ramen kan bli­jven geni­eten. Tot snel?

Laat je verder inspireren

Nog meer inspiratie
Veranda's

Creëer meer ruimte via je terras of tuin

Miss­chien wil je je keuken uit­brei­den, komt er bin­nenko­rt een nieuw gezinslid aan — of heb je sim­pel­weg nood aan een extra kamer in huis? Wat de reden ook is, bij Bruynseels-Vocht­en kan jij terecht voor een kwal­i­tatieve uit­brei­…
Ontdek er hier meer over
Tips Inspiratie

Duurzaam wonen: hoe doe je dat?

De dag van van­daag is de nood aan duurza­am lev­en onoverkomelijk. Onze ecol­o­gis­che voetafdruk neemt schrik­wekkende afmetin­gen aan — en Moed­er Aarde kre­unt onder ons gewicht. Daarom is het belan­grijk om alle­maal eens goed na te d…
Ontdek er hier meer over
Deuren Tips Inspiratie

Buiten- of binnendeuren plaatsen: hier moet jij op letten!

Bruynseels-Vocht­en, da’s natu­urlijk meer dan ​‘zomaar’ ramen. Wij willen jul­lie tenslotte op alle gebied bijs­taan, waar­door je ook voor onze exper­tise op gebied van buiten- en bin­nen­deuren terecht kan. Want ook deze hebben meer fun…
Ontdek er hier meer over
Tips

Wat moet jij weten over die 'U-waarde'?

Ben je aan het denken om de beglaz­ing van je thuis­je te ver­van­gen? Goed idee: dit zorgt tenslotte voor meer woon­com­fort, duwt de waarde van het pand de hoogte in én is beter voor de porte­feuille. Ten­min­ste… wan­neer je goed nadenk…
Ontdek er hier meer over
Veranda's

Help! Heb ik een vergunning nodig voor mijn nieuwe veranda?

Heb je de knoop doorge­hakt — en ben je klaar voor jouw eigen veran­da? Fan­tastisch! Maar vergeet je zek­er niet de nodi­ge ver­gun­nin­gen eerst te check­en? In Bel­gië moet jij tenslotte alti­jd een ver­gun­ning aan­vra­gen bij je gemee…
Ontdek er hier meer over
Ramen Inspiratie

Zonwerend glas vs. zonwering

Ben jij op zoek naar een kwal­i­tatieve zon­wer­ing­so­ploss­ing die voor meer com­fort in huis zorgt én je won­ing meteen opwaardeert? Dan heb je de keuze tussen twee opties: zon­werend glas of zon­wer­ing. Wij vertellen je graag wat meer…
Ontdek er hier meer over
Menu