Type ramen: kies het juiste raamtype | Bruynseels-Vochten
logo
Voor welk type ramen kies jij?

Voor welk type ramen kies jij?

Type ramen: kies het juiste raamtype

Ramen kun je op allerlei manieren openen. Voor welk type ramen kies jij? Een draairaam, draai-kiepraam, valraam, schuifraam of toch maar gewoon een vast raam? Een keuze maken doe je niet zomaar. Die hangt niet alleen af van je persoonlijke voorkeur, maar ook van je type woning. Kies je voor pvc? Aluminium? We sommen de voordelen en nadelen van de soorten ramen voor je op.

Vast raam

Een vast raam is een standaardraam dat je niet kan openen. Het heeft geen bijzondere specificaties en is daarom meestal ook het goedkoopste raamtype. Omdat je het raam niet kunt openen, biedt het een goede veiligheid en isolatie. Let wel op, want je moet het zowel langs de binnen- als buitenkant kunnen bereiken om dit soort raam schoon te maken.

Draairaam

Een draairaam draait in één richting open naar de binnenkant van de woning: ideaal om je woning te verluchten op warme dagen. Aangezien je het raam kunt opendraaien, kun je het eenvoudig schoonmaken van binnenuit. Wil je dat het beslag (of de scharnieren) zichtbaar zijn? Of toch liever verscholen? De keuze is aan jou!

Valraam & draai-kiepraam

Door een scharnier onderaan het raam, kantelen kiepramen of valramen open naar de binnenkant van de woning. Die kiepfunctie is handig wanneer je je woning in de winter of zomer de hele dag wil ventileren, want de functie biedt meer veiligheid.

Wil je de draaifunctie en kiepfunctie combineren? Dat kan. Een draai-kiepraam is weliswaar ietwat duurder omwille van het beslag, maar je geniet van de voordelen van beide soorten ramen.

Schuifraam

Het grote voordeel van een schuifraam is dat je zonder problemen voorwerpen of de vensterbank kunt plaatsen, en dat je geen last hebt van gordijnen die in de weg hangen bij het openen van je ramen. Enkele types schuiframen op een rijtje.

Hefschuifraam

Hefschuiframen kunnen zware en grote ramen dragen. Het mechanisme tilt het schuifraam omhoog, waarna je het raam open kunt schuiven.

Kiepschuifraam

Bij kiepschuiframen kiept de schuivende vleugel niet omhoog, maar naar de binnenzijde van de woning. Daarna kun je het raam open schuiven. Doordat het gewicht van de vleugel naar de binnenzijde van de woning gekiept wordt, kan het systeem minder zware vleugels dragen dan hefschuiframen, de raambreedte is bijgevolg ook wat beperkter.

Vouwschuifraam

Wil je voor een hedendaagse look gaan? Dan zijn vouwramen misschien wel iets voor jou. Ze zijn de laatste trend op vlak van schuiframen. De verschillende raamdelen kunnen allemaal samen, of stuk voor stuk, samengevouwen worden. Zo wordt één groot open raamvlak gecreëerd. Mooi toch?

Wil je weten of je best aluminium of pvc kiest voor je raamprofielen? Of toch liever houten ramen? Meer informatie over de kostprijs van nieuwe ramen vind je op de website.

footer

Meer informatie over onze verschillende type ramen?

We maken graag tijd om je plannen te bekijken en een vrijblijvende offerte op te maken voor jouw soorten ramen.

Maak een afspraak