Veranda_Bijbouw_Brecht_06

Welk soort glas gebruik ik voor mijn nieuwe veranda?

Je droomt al even van een veranda om je woning op te fleuren. Maar tijdens je zoektocht naar de perfecte veranda merk je al snel dat het niet makkelijk wordt om alle soorten glas met elkaar te vergelijken. Daarom zetten wij ze voor jou even op een rijtje.


Klaar voor jouw eigen veranda?

Stuur me naar verandakiezer

Waarom is het belangrijk om het juiste glas te kiezen?

Wat is het verschil tussen een glazen oranjerie en een luxueuze leefveranda? Er zijn er zo veel’, horen we je zeggen. En dat klopt. Maar een van de grootste verschillen is de soort glas die je gebruikt. Die keuze heeft namelijk een impact op de mood en de uitstraling van je veranda — en, niet te vergeten, op je energiefactuur op het einde van het jaar.

Factoren die je moet overwegen

Er zijn heel wat factoren die een invloed hebben op de keuze voor een bepaald soort glas voor je veranda. Wij delen de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen.

U‑waarde

Wil je bewust omgaan met je energieverbruik? Dan is de U‑waarde het allerbelangrijkste cijfer wanneer je een glassoort kiest voor je veranda. Die U‑waarde — ook gekend als warmtegeleidingscoëfficiënt — toont hoeveel warmte het glas doorlaat. Met andere woorden: hoe goed het glas isoleert. 

Als je zo veel mogelijk energie wil besparen, dan kies je het best voor een glassoort met een lage U‑waarde.

Enkele U‑waarden ter referentie: 

  • Enkel glas: 5,7

  • Isolatieglas: 2,9

  • HR++ glas: 1,1

  • HR+++ glas: 0,6 — 0,8

Lichtinval

Hoeveel lichtinval wil je in je nieuwe veranda? Als je veel licht wil, kan je bijvoorbeeld kiezen voor grotere ramen of een veranda met een glazen dak. Zo geniet je des te meer van de connectie met je tuin of buitenomgeving.

Comfort

Heb je graag glas in je veranda waar je weinig onderhoudswerk aan hebt? Ook daar zijn er oplossingen voor. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor zelfreinigend glas. Dat is glas met een onzichtbare vuiloplossende coating. Zo spoelen regendruppels van je ramen en blijft het glas langer proper. 

Veiligheid

Ben je bezorgd over inbrekers of over de impact van zware stormen op je veranda? Dan is het een goed idee om voor gelaagd glas te kiezen. Dat is een speciaal soort glas waarin een transparante PVB-folie is verwerkt. Door die folie zal het glas niet breken bij inslag en ontstaan er geen gevaarlijke glassplinters.

Geluidshinder

Woon je in een drukke straat of heb je veel last van geluidshinder? Dan is geluidswerend glas een mogelijke oplossing. In principe is elke vorm van isolerend glas in meer of mindere mate geluidswerend, maar er bestaat ook speciaal glas met een extra geluiddempende folie die geluid nog beter tegenhoudt. Dat glas is dan ook meestal iets dikker dan normaal.

Welk soort glas past het best bij mijn veranda?

Zoals je intussen al gemerkt hebt, is het aanbod van glassoorten voor veranda’s immens groot. Zo verlies je snel het overzicht en weet je niet meer wat het verschil is tussen gelaagd glas en isolatieglas, of waarom je nu juist moet kiezen voor dakbeglazing.

Geen zorgen: wij vertellen je alles wat je moet weten over de verschillende soorten glas. Zo maak jij een weloverwogen keuze wanneer het zover is. 

Isolatieglas

Isolatieglas is, zoals de naam onthult, glas dat isoleert. Gewoon’ dubbel glas is niet meer isolerend genoeg, dus de meeste eigenaars van nieuwe veranda’s kiezen voor isolatieglas. Daar bestaan twee varianten in:

  • HR++ hoogrendementsglas: twee lagen glas die gescheiden worden door een spouw gevuld met een edelgas zoals argon

  • Triple HR+++ hoogrendementsglas: drie lagen glas met een spouw van argon of krypton

Als je isolatieglas wil, is de keuze tussen HR++ en HR+++ afhankelijk van hoe isolerend je je veranda precies wil maken. Heb je een passiefwoning? Kies dan voor HR+++. Wil je gewoon genieten van een goed geïsoleerde veranda? Dan is ook HR++ een prima keuze.

Isolatieglas kan je aanvullen met allerlei extra’s, zoals een zonwerende coating, een geluidswerende laag of een zelfreinigende coating.

Dakbeglazing

Een keuze die je zeker ook moet maken is of je gaat voor dakbeglazing of niet. Aan de ene kant zorgt een glazen dak bij je veranda voor meer natuurlijke lichtinval wanneer de zon schijnt. Aan de andere kant kan dakbeglazing een soort broeikaseffect veroorzaken in je veranda. Daarom is het altijd een goed idee om te kiezen voor dakbeglazing met zonwering.

Gelaagd glas

Gelaagd glas wordt ook vaak veiligheidsglas genoemd. Het is dus geen verrassing dat deze soort glas extra beschermend is. Zo zal het glas niet breken bij impact en ontstaan er geen gevaarlijke glasscherven. Schuivende glasdeuren worden nu al vaak gemaakt met gelaagd glas.

Reflecterend glas

Naast een veiligheidsfolie kan je ook een zonwerende coating toevoegen aan het glas in je veranda. Dat is vooral handig als je veranda frequent of intens blootgesteld is aan de zon — wanneer die gericht is op het zuiden, bijvoorbeeld. Die coating is niet goedkoop, maar op termijn betaal je wel een flink pak minder voor zonwering.

In de zomer houdt reflecterend glas de warmte aan de buitenzijde van de veranda goed tegen, waardoor het binnen niet te warm wordt. In de winter houdt datzelfde glas de warmte goed binnen, waardoor het ook niet te hard afkoelt. Een win-winsituatie in elk seizoen, dus.

Geluidswerend glas

Zoals we al eerder zeiden is geluidswerend glas een ideale oplossing voor mensen die wonen in de buurt van treinsporen, luchthavens, of gewoon in een drukke straat. Die extra geluiddempende folie zorgt ervoor dat je zonder zorgen kan genieten van je veranda, of er nu buiten veel geluid is of niet.

Zelfreinigend glas

Zelfreinigend glas is ook heel vanzelfsprekend: het glas krijgt een extra vuiloplossende coating, waardoor jij niet hoeft wakker te liggen van vuile ramen en ten volle kan genieten van je nieuwe veranda.

Conclusie: welk soort glas kies je het best voor jouw veranda?

Of je nu kiest voor HR++, gelaagd glas, geluidswerend glas, of nog iets anders: bij Bruynseels-Vochten ben je aan het juiste adres. Wij helpen jou de juiste glassoort te kiezen voor je veranda.

Onze experts begeleiden jouw verandaproject van eerste contact tot plaatsing en nazorg. Wij zorgen ervoor dat jij op beide oren kan slapen, wetende dat de bouw van je veranda in goede handen is.

Klaar voor jouw eigen veranda?

Stuur me naar verandakiezer
Menu