Profieleninigrond

Hoe onderhoud je ramen en deuren?


Zo zorg je voor jarenlang en zorgeloos plezier


Zoals je vast al wel weet, kan je ramen en deuren in alle soorten maten, kleuren en materialen bestellen. Bij Bruynseels-Vochten krijg je de keuze uit PVC en aluminium: wij geloven erin dat deze twee materialen de best mogelijke keuze zijn wanneer het gaat over kwalitatieve ramen en deuren. Elk materiaal heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen – en vraagt om een andere aanpak wat onderhoud betreft. 


Geen idee hoe je die aluminium of PVC ramen en deuren moet onderhouden? Wij geven je enkele tips mee, zodat jij meteen aan de slag kan. Erna nog vragen of bedenkingen? Maak dan zeker een afspraak en dan scheppen wij zeer binnenkort duidelijkheid! 


Ik wil nu al een afspraak

Contacteer ons

Hoe onderhoud ik mijn ramen?

Je ramen zijn een belangrijk onderdeel van je woning: zowel qua esthetiek als qua wooncomfort. Het is dus belangrijk om deze van de nodige liefde te voorzien – en deze op tijd en stond een onderhoud te geven. Zo ga je (overmatig) verslijten uit de weg en kan jij met een gerust hart nog tientallen jaren genieten van die ramen!

Aluminium ramen onderhouden

Aluminium ramen zijn onderhoudsvriendelijk: ze trekken weinig stof aan en roesten of barsten niet. Toch hebben ze enig onderhoud nodig, maar gewoon niet op regelmatige basis: aluminium ramen hoef je maar een paar keer per jaar schoon te maken. 

Blijf wel weg van agressieve producten zoals schuursponzen, oplosmiddelen en bijtende producten: deze zorgen voor onherstelbare schade. Kies daarom liefst voor een vochtige doek, koud water en een pH-neutraal schoonmaakmiddel. Ga snel eens over de ramen – ét voila: dat is alles wat jij moet doen! 

PVC ramen onderhouden

PVC (of kunststof) ramen zijn de perfecte vervanger voor houten ramen. PVC is wél ietsje krasgevoeliger. Daarom vraagt het onderhoud van PVC ramen net iets meer aandacht. Zorg er bij het schoonmaken van kunststof ramen voor dat ze voldoende nat zijn. Als ze te droog zijn, is er een grotere kans op krassen. 

Extra tip: maak je PVC ramen schoon op een minder zonnige dag. Zo zullen ze minder snel opdrogen tijdens het schoonmaken – en dus minder gevoelig worden voor krasjes. 

Hoe onderhoud ik het best mijn deuren?

Net zoals je goed zorg moet dragen voor je ramen, is het ook belangrijk om je deuren te onderhouden. En ook hierbij geldt: hoe gezonder je deuren, hoe beter geïsoleerd jouw woning. Ze op tijd en stond een korte onderhoudsbeurt geven, helpt om hun levensduur te verlengen – en zo jouw wooncomfort te verhogen.

Aluminium deuren onderhouden

Aluminium deuren zijn enorm stevig. Toch moet je rekening houden met de reiniging ervan. Woon je bijvoorbeeld in een buurt die sterk verontreinigd is zoals een industrieel gebied? Dan onderhoud je je aluminium schrijnwerk best meerdere keren per jaar. Zo voorkom je dat de beschermlaag aangetast wordt door allerlei chemische stoffen. 

Aluminium deuren maak je schoon met koud water en een zachte doek. Vergeet ook niet één keer per jaar de bewegende onderdelen van je aluminium deuren te smeren.

PVC deuren onderhouden

PVC deuren vragen extreem weinig onderhoud: één keer per jaar je deur schoonmaken, dat is meer dan voldoende. En ook PVC deuren maak je best schoon met een zachte spons en lauw water. 

Besef je tijdens het poetsen dat je de kleur van je deur beu bent? Onthoud dan dat je PVC deuren best niet schildert: dit kan voor blijvende schade zorgen. Als je je PVC deur in een ander jasje wil steken, kun je deze best gewoon vernieuwen door een specialist.

Nog vragen over het onderhouden van je ramen of deuren?

Aarzel niet om ons te contacteren! Wij vertellen je graag alles wat je wil weten, beantwoorden al jouw vragen en nemen eventuele bezorgdheden weg. Erna overtuigd? Top! Want dan geven we je meteen een vrijblijvende offerte mee naar huis om rustig over na te denken. Klinkt goed, toch? 

Ik wil nu al een afspraak

Contacteer ons
Menu